Advent – blagoslov adventnega venčka

Pozdravljeni!

Ko nocoj vstopamo v adventni čas, nas bodo v tem obdobju štirih adventnih tednov kot budilci k molitvenem pričakovanju Jezusovega rojstva klicali adventni venčki.

Verjamem, da vas je veliko doma naredilo adventne venčke, ki bodo krasili vaše domove. Adventni venec pa naj ne bo le okras stanovanja, ampak tudi središče, okrog katerega se spleta molitev vseh družinskih članov vse dni pričakovanja božičnega praznika. Zato je prav, da ta venec s štirimi svečkami blagoslovimo na prvo adventno nedeljo ali že na njen predvečer. Potem bomo pri molitvah prižigali vedno več svečk, da bo tudi v nas vedno več luči.

Hvala Mariji za adventni venček, ki letos krasi našo župnijsko kapelo.

Primerno je, da blagoslov vodi eden od staršev.

Na začetku se vsi pokrižajo, medtem voditelj molitve reče in ostali odgovorijo:

  • Naša pomoč je v imenu Gospodovem,
  • ki je ustvaril nebo in zemljo.
  • Prisluhnimo besedam preroka Izaija:

Ljudstvo, ki je hodilo v temí, je zagledalo velíko luč, nad prebivalci v deželi smrtne sence je zasijala svetloba. Zbúdil si silno radost, narédil si veliko veselje. Veselijo se pred teboj, kakor se veselijo ob žetvi, kakor se radujejo, ko delijo plén. Kajti dete nam je rojeno, sin nam je dan. Oblast je na njegovih ramah, imenuje se: Čudoviti svetovalec, Močni Bog, Večni Oče, Knez miru. Oblast se bo širila in míru ne bo konca na Davidovem prestolu in v njegovem kraljestvu. Vzpostavil ga bo in utŕdil s pravico in pravičnostjo od zdaj in na veke. Gorečnost Gospoda nad vojskámi bo to naredila.

Iz 9,1-2.5-7
  • Božja beseda.
  • Bogu hvala.

S sklenjenimi rokami voditelj reče:

Gospod naš Bog, slavimo te zaradi tvojega Sina Jezusa Kristusa. On je Emanuel, upanje vseh ljudstev; on je Modrost, ki nas uči in vodi; on je odrešenik slehernega naroda.

Gospod Bog, naj pride na nes tvoj blagoslov, ko bomo prižgali svečke na tem vencu. Naj bo ta venec in njegova luč znemenje Kristusove obljube, da nam bo prinesel odrešenje. Naj pride kmalu in ne odlaša. To prosimo po Kristusu, našem Gospodu.

  • Amen.