Gospodovo oznanjenje Mariji

https://hozana.si/images/svetniki/1077_gospodovo_oznanjenje.jpg

https://hozana.si/

Eden od največjih, najsvetejših trenutkov vsake človeške osebe je začetek življenja, trenutek spočetja. Tedaj nastane nekaj novega, človeško bitje, enkratno, neponovljivo. In pred tem bitjem,  pred to človeško osebo stoji pot, edinstvena, neponovljiva. In ta pot človeškega življenja bo dosegla vrhunec, ko se bo svobodno in z vem svojim bitjem predal tistemu, ki ga je poklical v življenje.

Bog vsakega, ki ga pokliče v življenje nameni za nekaj, za vsakega ima nalogo, poslanstvo. Človek pa naj bi to v življenju odkrival in izpolnjeval. Vsak človek je povabljen, da izpolnjuje svoje življenje s tem, da postane udeležen pri ustvarjalnem delovanju Boga samega. Mama in oče sta, ko spočenjata, rojevata in vzgajata svoje otroke  tako najožja Božja sodelavca. Skupaj z njim ustvarjata nekaj novega, nekaj enkratnega in neponovljivega. In ne samo da ustvarjata – tudi sama ob rojevanju in vzgajanju otrok rasteta v svoji človeškosti in se oblikujeta v vedno bolj zrelejši in s tem srečnejši osebnosti.

In to kar je Bog položil v naravo, spočenjanje in rojevanje – to je tudi Bogu samemu nekaj svetega. Gotovo je tako, ker si je tudi sam izbral to pot, tudi sam je hotel biti spočet in rojen v telesu in iz telesa človeške matere. Marijino privoljenje v Božji namen, Marijin privolitev: »zgodi se mi po tvoji besedi«, pomeni, da je Marija sprejela Božje povabilo, da bi postala mati druge Božje osebe, da bo postala mati Boga Sina.

In tako kot Marija smo tudi mi povabljeni, da vedno znova povabimo Boga v svoje življenje. Ko smo bili krščeni, je ta Božje že vstopilo v nas. Nekje v naši notranjosti smo že povezani z Bogom. Na nas je, da vedno znova to oživljamo, da razpihujemo to »Božjo žerjavico«. Božje življenje v nas bo močneje zažarelo, če bomo z Njim povezani v molitvi, v zakramentih, v delih ljubezni do ljudi in tudi v odstranjevanju plasti pepela, tj. balasta, lažnih gotovosti, ki preprečujejo, da bi ta ogenj Božje ljubezni v nas močneje zagorel.

Pri tem pa nam bo gotovo z veseljem pomagala tudi Marija s svojo priprošnjo. Amen.