Velikonočna beseda župnika faranom

Ne iščite živega med mrtvimi. Vstal je, ni ga tukaj.

Velika noč nam posebej govori v vse preizkušnje našega življenja: na koncu bo vse dobro in prav, če bomo z Zmagovalcem – Gospodom. Sedaj še ni tako, ker še nismo na koncu.

To velja tako v tej stiski, ki jo sedaj skupno doživljamo, kakor tudi v vsaki drugi, ki jo kdorkoli izmed nas kadarkoli čuti. Ko morda doživljaš, kot da se ti ves svet podira, najsi bo ob nenadni hudi bolezni, nesreči ali smrti drage osebe, ko se morda začenja krhati zakonska in družinska harmonija, ko gre morda otrok po slabi poti, pa se zdi, da ne moreš nič storiti, ko morda ostaneš brez službe ali se drugače znajdeš v socialni stiski; ko ne vidiš izhoda in luči na koncu predora, ko se ti morda celo zdi, da te je Bog zapustil – velika noč ti oznanja, da te ni, da je rešitev. V veri vse to zaupno in vztrajno izročaj Gospodu – Zmagovalcu nad smrtjo.

Pogosto ne gre nič tako, kot si sam predstavljaš in želiš. Ozri se spet v minule dni, če si spremljal v njih Jezusa in apostole. Prav njim se je vse sesulo, brez upanja so ostali, brez luči. Bila pa je tista špranja, skozi katero je mogel vstopiti Vstali Gospod – srce je še po njem hrepenelo. Tudi tebi kdaj tako vse uhaja – morda prosiš za ozdravljenje, pa vedno bolj grozi smrt in pride – toda ni konec. Od tistega velikega petka na Golgoti in velike noči vstajenja ni nič več tako – smrt se je morala umakniti življenju, Križani živi in nam pravi: »Kdor v me veruje, bo živel tudi če umrje.« Je v tebi to upanje, to hrepenenje, da boš mogel prejeti obnovljeno vero apostolov.

Marija v veri in upanju ni omahnila. Ko je v bolečini stala pod križem, ko se je tako kruto izpolnila napoved starčka Simeona: »Tvojo dušo bo presunil meč!«, je še vedno verovala besedam angela: »On je velik, Sin Najvišjega, ki bo rešil ljudstvo njegovih grehov.« Zato Evangelij ne govori o Marijinem srečanju z Vstalim, saj je bila v veri ves čas z njim. Naj tudi nam izprosi to močno upanje in vero, iz katere se more poroditi resnična radost velike noči.

Tudi sedanja skupna preizkušnja bo minila in bomo mogli spet radostno zapeti iz hvaležnega srca: Aleluja! Gospod je vstal in živi.