28. nedelja med letom, 11. 10. 2020, sklep tedna za življenje

Godovi: čet.: sv. Terezija Avilska, dev. uč.; sob.: Ignacij Antiohijski, šk. muč.; ned.: 29. Med letom – misijonska nedelja

Odločba NIJZ o srečevanju ljudi

V tem tednu je NIJZ izdal odločbo o srečevanju ljudi, ki je omejeno na deset. SŠK je na inštitut poslala prošnjo za spregled te odločbe pri verskih obredih.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je na svoji spletni strani objavil določilo, po katerem lahko verske skupnosti od petka, 9. oktobra 2020, do torka, 13. oktobra 2020, organizirajo dogodke z do 500 osebami, če so imele dovoljenje za organiziranje takšnih dogodkov pred objavo odloka vlade, ki omejuje zbiranje do največ 10 oseb (Odlok o začasni splošni omejitvi oziroma prepovedi zbiranja ljudi v Republiki Sloveniji ter prepovedi prometa posameznih vrst blaga in izdelkov v času zbiranja ljudi (Ur. l. RS, št. 138/2020 z dne 8. 10. 2020)). Pri tem morajo verske skupnosti zagotoviti spoštovanje higienskih priporočil NIJZ in ne smejo organizirati strežbe oziroma pogostitve s hrano. NIJZ bo vloge verskih skupnosti predvidoma obravnaval v ponedeljek, 12. oktobra 2020, ter takrat posredoval odgovor Slovenski škofovski konferenci.

V tem tednu nas je vse katoličane v zvezi z epidemijo nagovoril g. nadškof. Med drugim pravi:

Zahvaljujem se vsem vernikom, ki se zavedajo, kako dragoceno je naše srečevanje pri maši in drugih obredih. Brez te bližine je naše krščanstvo podhranjeno, do neke mere invalidno. Ker veste, da Cerkev živi v občestvu, ste sprejeli tudi nošenje maske. Potolažen sem in pomirjen, ko pridem v različne skupnosti in vidim, da ljudje praktično sto odstotno upoštevate navodila zdravstvene stroke in politike.

Zelo dobro vem, da nam je maska odveč in pogrešamo čas, ko smo se lahko srečevali brez nje. Vem, da tudi vi slišite različna mnenja, ki govorijo o nepotrebnosti maske in vseh drugih ukrepov za omejitev možnosti okužbe. Bodimo kristjani pri odnosu do vseh teh mnenj med tistimi, ki upoštevajo razum, znanost in strokovnost – in ta nam pravi, da je najboljše zaščitno sredstvo maska in razkuževanje. Nevšečnost, ki nam jo morda povzroča maska, naj bo izraz solidarnosti s tistimi, ki so zboleli in tistimi, ki se z boleznijo srečujejo pri svojem delu. 

Nadškof nas tudi spodbuja k molitvi za tiste, ki se spopadajo z boleznijo in se zahvaljuje vsem, ki upoštevate ukrepe.

Sam bi vas še spomnil, da skušate čimbolj upoštevati tudi medsebojno razdaljo. Tako ko greste k obhajilu, kot tudi ven iz cerkve, skušajte biti na razdalji vsaj meter in pol. Družinski člani sedite v klopeh skupaj, drugače pa kolikor je mogoče držite razdaljo. Če ne bo drugače, bo potrebno spet zapirati vsako drugo klop. To pravzaprav sploh ni bilo preklicano.

Tudi verouk zaenkrat še ostaja v veroučnih prostorih, oz. smo ga imeli v tem tednu kar zunaj, ker je bilo še lepo vreme.

Fara in Trojica: Verouk za deveti razred bo skupaj z mladinskim, ki bo ob petkih ob 19. uri v župnišču.

Fara:

Veroučence še vedno vabim k ministrantom. Prijavite se lahko pri verouku ali po maši.

V tem tednu smo v župnišču za v kurilnico vgradili vrata. Tako da smo zdaj brez skrbi pred mrazom in nepridipravi.

Čiščenje in krašenje: Glina

Sv. Vid:

Danes bomo tukaj ob 11.30 podelili zakrament svetega krsta Vidu Maček iz Dolenjega Jezera, župnija Cerknica.

Celodnevno češčenje Jezusa v Najsvetejšem zakramentu bo to soboto (17. 10.), ker je v torek, 20. 10. smrtni dan – dan za nebesa našega »svetniškega kandidata« Antona Strleta. Celodnevno češčenje v soboto se bo zaključilo z mašo, ki jo bo daroval g. Branko Setnikar. Maša bo ob 16. uri. Vabljeni, k udeležbi!

Čiščenje in krašenje: Cajnarje

Sv. Trojica:

Srečanje samo s trojiškim ŽPS-jem bo naslednjo nedeljo, 18. oktobra, po maši.

Čiščenje in krašenje: Ulaka, Sleme

Nova številka družine:

Dr. Anton Stres v komentarju piše o človekovem dostojanstvu in nedelji, kot dnevu tedenskega počitka. »Spoštovanje nedelje nam ohranja naše človeško dostojanstvo, ker na svetu nismo zato, da se bo spremenili v delovne stroje. Smo še kaj več kot proizvajalci, menjalci in potrošniki materialnih dobrin!«