4. adventna nedelja 2020

Kaj praznujemo danes – Gospodovo ali Marijino oznanjenje?

https://hozana.si/index.php?datum=20.12.2020

Evangelij današnje, četrte adventne nedelje nas je povedel v skrito, neznano, odmaknjeno, judovsko mestece Nazaret in v še bolj skrito, preprosto, nevpadljivo Marijino hišico in v še bolj skrito dogajanje srca – dialog med Marijo in nadangelom Gabrijelom.

V tem, pred očmi javnosti se je dogodila najpomembnejša odločitev za vse čase in za usodo vsega človeštva. Bog prihaja na svet. In on, ki bi v svoji vsemogočnosti, lahko v hipu vse spremenil v prah, ali pa prišel, z bliski, potresi in z vsem ljudem očitnim bliščem, kot nekdo, ki bi dal vsem jasno in očitno  vedeti kdo je, da je Bog – on prihaja s preprostim tihim povabilom, skrajno obzirno besedo, skoraj prošnjo: »Ne boj se Marija, kajti našla si milost pri Bogu. Glej spočela boš in rodila sina, in daj mu ime Jezus…«

In na to oznanilo Marija kratko in preprosto, odgovori s pritrditvijo: »Zgodi se!« Ta njen odgovor je za vedno zaznamoval usodo človeštva. Začelo se je obdobje Boga med nami. Od tedaj ima vsak posameznik, vsak ki se je srečal s tem oznanilom možnosti, da v svoj notranji svet povabi tega Emanuela – Boga z nami. Lahko živimo v blagoslovu! Lahko živimo v njegovi sveti navzočnosti! Lahko spočnemo Boga v svoje življenje! Lahko postanemo glasniki te resničnosti tudi za druge! Seveda pa smo najprej sami povabljeni, da se vedno znova potapljamo v to čudovito Božjo navzočnost. In spomin na Jezusovo rojstvo pred dvema tisočletjema, sedaj zopet obujamo. Tako kot vsako leto. Namen obujanja spomina je, da se to, kar se je takrat zgodilo na betlehemskih poljanah, danes zgodi v mojem srcu. Pa ne samo v mojem, ampak v srcu nas vseh.

Ponudimo mu svoje štalce, svoje srce, samega sebe, brez olepševanja, takšne kot smo. Bog želi priti v vse vidike, v vsa področja našega bitja. Pustimo mu. Deležni bomo blagoslova! In postajali bomo tudi sami blagoslov za druge.