5. velikonočna nedelja 28.4.2024

Godovi: Pon.: Katarina Sienska, dev., c. uč., sozav. Evrope; dan smrti b.sl. Alojzija Kozarja in župnika pri Sv. Vidu Stanislava Gradiška; sr.: Jožef delavec,pet.: Filip in Jakob, apostola (Ravne), 5. velikonočna nedelja, žegnanje v Ravnah in blagoslov oltarjev

Vse fare: Verouka zaradi počitnic ta teden ne bo.

V sredo se začne marijanska šmarnična pobožnost – šmarnice. Med delavniškimi mašami bomo poslušali šmarnično branje, letos o b.sl. Cvetani Priol in molili litanije Matere Božje. Šmarnice za otroke bodo po nekaterih vaseh, kot je dogovorjeno. Letos bo v šmarnicah za otroke zgodba o misijonarju Andreju Majcnu.

V četrtek se začne birmanska devetdnevnica. Ta neposredna priprava na birmo je obvezna za vse birmance. Potekala bo pri mašah zvečer za vse župnije hkrati. V četrtek je tako začetek devetdnevnice z mašo pri Fari ob 19. uri.

V soboto ste vabljeni na predavanje teologa g. Boštjana Harija o veri in zdravju. Predavanje bo v župnijski cerkvi pri Fari z začetkom ob 19. uri. Na predavanje ste posebej vabljeni starši veroučencev, vsekakor pa se ga udeležite starši birmancev in prvoobhajancev.

V soboto za devetdnevnico velja obisk maše pri Sv. Trojici zjutraj ob 8. uri ali v Osredku ob 17. uri, ko bo maša za gasilce ob godu sv. Florjana. Tretja možnost je, da birmanci pridete na predavanje k Fari ob 19-ih.

Devetdnevnica v nedeljo je udeležba pri eni od svetih maš.

Fara:

Zdaj po maši bo sveti krst prejela Lana Ponikvar iz Nemške vasi. V soboto pa bo zakrament svetega krsta prejela Živa Brus iz Velikih Blok.

V nedeljo bo prvo žegnanje v naši župniji. Ob 10. uri ste vabljeni v Ravne, v cerkev sv. Filipa in Jakoba. Somaševanje bo vodil ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik. Med mašo bo blagoslov lepo obnovljenih oltarjev. Ob koncu maše bo restavrator predstavil potek obnove. Po maši pa ste vabljeni na druženje ob prigrizku.

Pri Fari maše ob 10. uri ne bo. Bo pa zato maša zvečer ob 19. uri.

Čiščenje in krašenje: Studeno

Sv. Vid:  

Gasilci in njihovi podporniki ste vabljeni k Florjanovi maši za vse žive in pok. gasilce. Maša bo v cerkvi sv. Primoža in Felicijana v Osredku, v soboto ob 17. uri.

Čiščenje in krašenje: Cajnarje

Sv. Trojica:

Čiščenje in krašenje: Bočkovo, Lepi Vrh

Nova številka družine: O pomenu blagoslavljanja. Prof. Dr. Slavko Kranjc spomni, da je vsak krščenec poklican k blagoslavljanju in temu da prosi za blagoslov, predvsem pa da sam postane blagoslov za druge. Moč in učinek blagoslovov je v tem, da nas ti posvetijo Bogu, da nas vodijo k poglobljeni osebni veri, iskanju smisla, spreobrnjenju in sprejemanju življenja z odprtim srcem. Blagoslovljeni predmeti pa nas spominjajo na Božjo navzočnost in dobroto. V moči blagoslova se človek počuti boj umirjeno in izpolnjeno, kar vpliva na njegovo duhovno in duševno počutje.