Obnova teče

Obnova oltarejev v podružnični cerkvi sv. Filipa in Jakoba ni zastala…

…svetnici iz Raven Uršula in Notburga se že svetita. Restavrator dela na tem, da bo oltar do godu Filipa in Jakoba končan.

Kdo sta bili sv. Uršula in sv. Notburga?

Zgodba o sveti Uršuli je povezana z legendo, ki izvira iz desetega stoletja, vendar ima zgodovinsko jedro. Gre za skupino devic, ki so umrle kot mučenke, najbrž med preganjanjem kristjanov za časa cesarja Dioklecijana (285–313) in sicer v današnjem Kölnu. Po pripovedovanju Zlate legende (ok. 1260) naj bi bila Uršula hči britanskega kralja, neki kraljevič jo je zasnubil. Dobil bi jo, če bi postal kristjan in počakal tri leta, da Uršula s svojimi tovarišicami roma v Rim in se od tam vrne. Ko se vračajo, jih pred Kölnom napadejo in pomorijo Huni. Njihov kralj hoče Uršulo za ženo, ker ga zavrne, jo z lokom ustreli (zato svetnico upodabljajo s puščico v roki). Odmeve te legende najdemo v slovenskih narodnih pesmih. Zlata legenda govori o 11.000 Uršulinih tovarišic. To pretirano število je nastalo zaradi napačnega branja rimskih števil na nekem napisu iz 4. stoletja. Sveta Uršula je zavetnica katoliških ženskih šol in zavodov, kajti sv. Angela Merici je za zavetnico redovne družbe, ki jo je ustanovila leta 1535, izbrala sveto Uršulo, zato se članice družbe imenujejo uršulinke.

Sveta Notburga se tako kot sv. Uršula nahaja na stranskem Marijinem oltarju na levi strani.

Rodila se je leta 1256 klobučarju in kmetu v tirolskem mestu Ratenburg. Mati jo je dobro vzgojila in jo predvsem učila, naj povsod v naravi gleda Boga. Ko je bila stara 18 let, je šla služit v bližnji grad. Tam je bila najprej dekla, potem vratarica in na koncu kuharica. S privoljenjem graščakinje je veliko stvari razdala revežem.

Tam je Notburga tudi umrla, stara 48 let. Pokopali so jo v Ebnu. Njen grob so obiskovali romarji od blizu in daleč. Romarska knjiga hrani številna imena slovenskega izvora, kar je znamenje, da je bilo čaščenje razširjeno tudi med nami. Svetnico upodabljajo s srpom v roki, kot deklo z molznikom, z vrčem mleka, s hlebcem kruha v predpasniku ali s snopom žita. Znana je kot dobrotnica revnih kmetov, ki jih je nasitila s kruhom in z mlekom.

Notburga je zavetnica služkinj, kmetov in Tirolske. Žene jo prosijo za srečen porod. Je priprošnjica zoper bolezni živine in za dobro opravljeno kmečko delo. V alpskih deželah, tudi v Sloveniji, je zelo pogosto kot priprošnjica na oltarjih.

Sveta Notburga goduje 14. septembra.

Vir: revija Ognjijšče in spletna stran kotlje.si