3. nedelja med letom, 21.1.2024, nedelja Božje besede

Na današnji dan, na god sv. Neže je bil v Osredku 1915-ega leta rojen b. sl. Anton Strle.

Godovi: sr.: Frančiške Saleški, Škof; čet.: spreobrnitev apostola Pavla, praznik in sklep tedna molitve za edinost kristjanov;pet.: Timotej in Tit, škofa; sob.: Angela Merici, ust. Uršulink; ned. 4. nedelja med letom

Vse fare: Dekanija Cerknica vabi na srečanje s celjskim škofom dr. Maksimiljanom Matjažem. Srečanje se začne s sveto mašo v petek ob 18. uri v župnijski cerkvi v Cerknici. Po maši sledi predavanje škofa, nato pa v SMC-ju pogovor s škofom.

Tečaj za zaročence in vse, ki se želijo v tem ali naslednjem letu poročiti se bo začel v petek, 26. 1. ob 18. uri v Cerknici. Prijave sprejema župnik v Cerknici na telefon ali na elektronsko pošto. Oboje je objavljeno tudi na internetni strani župnije Bloke. (031 856 923, zupnija.cerknica@rkc.si)

Škofijska klasična gimnazija in Jegličev dijaški dom v Šentvidu v Ljubljani vabita starejše osnovnošolce na dan odprtih vrat v soboto, 27. januarja 2024, med 9. in 13. uro. Podrobnejše informacije najdete na spletni strani: stanislav.si.

V tem tednu, ko obhajamo nedeljo božje besede od včerajšnje sobote, 20.1. do četrtka, 25. 1. po več slovenskih župnijah in drugih skupnostih poteka Svetopisemski maraton – nepretrgano branje Svetega pisma. Naj bo molitveno branje spodbuda tudi za vse nas, da bi radi vzeli v roke Sveto pismo, ga prebirali ob njem molili in našli spodbude in navdihe za svoje življenje.

Drugo srečanje za birmance, starše in za botre bo potekalo na daljavo prek internetne povezave. Srečanje bo v sredo. Začetek srečanja bo ob 19.30 uri.

Fara: V četrtek bo ob pol sedmih zvečer ste vabljeni k uri molitve pred Najsvetejšim. Molili bomo molitveno uro, da bi mogla biti Božja služabnica Magdalena Gornik kmalu razglašena za blaženo. Kmalu pa bomo lahko tudi videli nov film o njej.

Čiščenje in krašenje: Nova vas 41-65

Sv. Vid:

Čiščenje in krašenje: Osredek

Sv. Trojica:

Čiščenje in krašenje: Jeršanovo, Hribarjevo

Nova številka družine:

V članku z naslovom združeni v preganjanju berem o »ekumenizmu krvi« Danes se po svetu 360 milijonov kristjanov sooča s preganjanjem. Gre torej za vse kristjane ne samo katoličane, ampak tudi pravoslavne in številne evangeličane. Za preganjalce ni važna delitev, zanje smo kristjani. Papež Janez Pavel II. je na primer zapisal: Tisti, ki verujejo v Kristusa in skupaj stopajo po poti, ki so jo začrtali mučenci, ne morejo ostati razdeljeni, ampak morajo skupaj izpovedovati resnico o križu.« Želja tega papeža je bila, da bi krščanske cerkve skupaj častile mučence. To se je delno izpolnilo lani, ko je naša Katoliška cerkev v rimski martirologij (seznam svetnikov in mučencev) uvrstila 21 koptskih ortodoksnih kristjanov, ki jih je leta 2015 usmrtila Islamska država. Toda med vsemi kristjani se kljub preganjanju vera krepi. Tako je zapisal duhovnik Pierre Rouamba: »Zelo je osupljivo, da se tisti kristjani, ki so pred krizo nekoliko zanemarili versko prakso, vračajo k veri prav v času, ko se teroristi z vsemi močmi trudijo, da bi krščanstvo izkoreninili.«