6. postna (Cvetna) nedelja, 2.4.2023, blagoslov zelenja, butaric.

Godovi: Z današnjo nedeljo stopamo v veliki teden, teden Gospodovega trpljenja, smrti in vstajenja, zato vas vabim, da se od velikega četrtka dalje vsi farani udeležite obredov svetega velikonočnega tridnevja.

Vse fare:

Spovedovanje: Druga cerkvena zapoved pravi: spovej se svojih grehov vsaj enkrat v letu. Posebna priložnost za prejem tega zakramenta bo danes popoldan. V vseh župnijskih cerkvah se spoved začne ob 14. uri. Spovedovali bodo duhovniki iz sosednjih župnij. (Sv. Vid: Pri Svetem Vidu bo za spoved priložnost še sedaj po maši.)

V sredo bom po domovih obiskoval bolne in ostarele, priložnost bo za sveto spoved. Spodbudite še ostale, ki ne morejo več v cerkev, da me pokličejo in pridem še k njim.

V četrtek dopoldan ob 9. uri bo v Ljubljanski stolnici krizmena maša, pri kateri duhovniki obnovimo svoje duhovniške obljube, škof pa blagoslovi sveta olja. Kdor more, je lepo vabljen v našo škofijsko cerkev na krizmeno mašo!

Na veliki petek ste vabljeni na molitveno premišljevanje križevega pota, ki bo v župnijski cerkvi pri Fari ob 15. uri.

Nabirka velikega petka bo za kristjane v Sveti deželi.

Fara:

V tem in prihodnjem tednu verouka ne bo. Družine naj se udeležijo obredov velikega tedna. Jutri in v torek naj v času verouka pridejo k spovedi tisti veroučenci, ki prejšnji teden, ali na duhovnem vikendu za birmance na Kureščku še niso bili pri spovedi.

Sedaj po maši prosim, da bralci božje besede tu v cerkvi počakate za kratek sestanek. Dogovorili se bomo glede branja beril na veliki petek, pasijona na veliki petek in branja beril na veliko soboto.

Ministranti naj na veliki četrtek pridejo na vaje pol ure pred mašo (ob 18.30)

Priprava ječe in Božjega groba. Ti znamenji je potrebno postaviti že za obrede velikega četrtka.

Na veliko soboto bo ob 6-ih zjutraj blagoslov velikonočnega ognja. Ključar Mirko Marolt bo poskrbel za pripravo velikonočnega ognja.

Blagoslov velikonočnih jedil na veliko soboto bo samo tukaj in sicer ob 10., 12. in 15. uri. Ob tem vas vabim, da obiščete tudi Jezusa v Božjem grobu.

Po sobotni velikonočni vigiliji bo potrebno pripraviti bandera in nebo. Prosim vas za pripravo.

Na veliko noč pa prosim za sodelovanje pri procesiji. Moške za nošnjo bander in neba. Bodite pripravljeni poprijeti za bandero vaše soseske, po potrebi, če boste prosti pa tudi za tisto bandero, ki ne bi imelo dovolj nosačev. Najbolje pa je da se po soseskah že prej dogovorite za nošenje bander. Maša velike noči se bo pri Božjem grobu in s procesijo začela ob 7.30 uri. Bodite pa pozorni, ker se letos premaknejo ure za eno uro naprej ravno na veliko noč.

Čiščenje in krašenje: Za čiščenje in velikonočno okrasitev cerkve ste letos na vrsti župljani in soseske Volčje.

Sv. Vid: V tem tednu verouka ne bo. Zato pa naj otroci in družine namesto k verouku prihajajo k obredom velikega tedna.

Obrede velikega tedna bo vodil duhovni pomočnik Simon Onušič.

Na veliki petek se bere pasijon po evangelistu Janezu. Za branje pasijona in beril na veliki petek in na veliko soboto so bomo dogovorili sedaj po maši, zato prosim bralce, da še toliko počakate, da so dogovorimo.

Na veliko soboto ob 7-ih zjutraj bomo blagoslovili velikonočni ogenj. Prosim vas, da pripravite ogenj. Blagoslov velikonočnih jedil bo po redu kot je objavljen v tiskanih oznanilih.

Čiščenje in krašenje: Za veliko noč poskrbi soseska sv. Vida.

Moške in fante prosim za pripravo neba in bander za velikonočno procesijo. Pripravi se lahko po blagoslovu jedil na veliko soboto.

Kot je tukaj običajno, bo procesija v soboto takoj po vigiliji. Udeležimo se praznovanja Jezusovega vstajenja, ki je zagotovilo in začetek večnega življenja tudi za nas. Pridimo v velikem številu, in sodelujmo tudi z našo prisotnostjo, molitvijo in petjem tudi v procesiji.

Na veliko noč bo sv. maša ob 10. uri. Bodite pa pozorni, ker se letos premaknejo ure za eno uro naprej ravno na veliko noč.

Sv. Trojica:

Ta teden verouka ne bo. Tisti veroučenci, ki prejšnji teden niste bili pri velikonočni spovedi, pridite k spovedi danes popoldan ali pa k Fari v običajnem času verouka.

Na veliki petek in na veliko soboto, ko se bere vsaj štiri berila bralci beril še niso določeni. Zato vas prosim, da se mi sedaj po maši javite za branje beril.

Čiščenje in krašenje: V sredo bo po 10. uri dopoldne bo generalno čiščenje in postavitev božjega groba. Povabljeni vsi, ne samo skupina, ki je sicer na vrsti, da pripravimo našo cerkev in okolico za prihajajoče praznike. Vsem, ki se boste udeležili čiščenja se že naprej lepo zahvaljujem. Prosim vas tudi za dar za rože, ki ga oddate zadaj v nabiralnik, ker se bo za veliko noč kupilo nageljne.

Na veliko soboto bo ob 7-ih zjutraj blagoslov velikonočnega ognja. Prosim za pripravo ognja.

Blagoslov velikonočnih jedil na veliko soboto bo v samo v župnijski cerkvi ob 14. uri. Ob tem vas vabim, da obiščete tudi Jezusa v Božjem grobu.

Po velikonočni vigiliji v soboto zvečer vas prosim za pripravo bander in neba.

Na veliko noč pa prosim za sodelovanje pri procesiji. Može in fante prosim za nošnjo bander in neba. Maša velike noči se bo letos pri Božjem grobu in s procesijo začela ob 7.30 uri. Bodite pa pozorni, ker se letos premaknejo ure za eno uro naprej ravno na veliko noč.

Nova številka družine: O vernosti med mladimi. Primož Erjavec, ki je kaplan v škofijski gimnaziji Vipava, opaža, da mlade najbolj pritegne zgled odraslih, po drugi strani pa jih od Cerkve najbolj odvrne pogled na odrasle, ki ne živijo tega, kar Cerkev uči. Oddalji jih  tudi, če ne najdejo odgovorov na dvome in vprašanja glede vere, ki jih Cerkev ima. Samo poiskati jih je treba.