Nabirka na veliki petek za sveto deželo

V nedeljo smo pri oznanilih povedali, da je nabirka na veliki petek namenjena za kristjane v sveti deželi. Letos so zaradi vojne kristjani v velikih stiskah, zato smo še posebej povabljeni, da na veliki petek velikodušno darujemo:

Nadškof Stanislav Zore nas takole nagovarja:

Spoštovani bratje duhovniki. Za nabirko za Sveto deželo, ki ji je običajno namenjena nabirka na veliki petek, smo dobili pismo kardinala Cladia Gugenottija, prefekta Dikasterija za Vzhodne Cerkve, v katerem nas vabi, naj ne pozabimo Cerke, ki doživlja hudo preizkušnjo.

Pošiljam vam odlomek tega pisma:

»Cerkev je od začetka neprekinjeno in zavzeto gojila solidarnost z Jeruzalemsko Cerkvijo. Papeži so v poznam srednjem veku in v novem veku večkrat posredovali, da bi spodbudili in uredili nabirko za svete kraje. Zadnjič jo je preuredil sveti papež Pavel VI. leta 1974 z Apostolsko spodbudo Nobis in Animo. Tudi papež Frančišek je pogosto poudaril pomembnost tega dejanja Cerkve.

Dragi bratje in sestre, ne gre za pobožno tradicijo, namenjeno nekaterim. Povsod po Katoliški Cerkvi imajo verniki obveznost, da tudi sami prispevajo svojo pomoč pri tako imenovani Papeški nabirki za Sveto deželo, ki se zbira na veliki petek ali na nekaterih drugih področjih na kakšen drug dan v letu. To bomo storili tudi leto v upanju na vašo posebno velikodušnost. »

Naj navedem še besede latinskega Jeruzalemskega patriarha kardinala Pierbattista Pizzaballa, ki je povedal, da so kristjani v Sveti deželi vedno živeli preprosto in skromno, nikoli pa niso bili lačni: do sedaj. Sedaj pa se morajo kristjani spoprijemati z lakoto.

Pomagajmo jim po svojih močeh in velikodušnosti.

Hvala za pomoč in blagoslovljen veliki teden voščim!