6. nedelja med letom, 11.2.2024, svetovni dan bolnikov

Godovi: sr.: Valentin, muč. in pepelnica – začetek postnega časa; ned.: 1. postna nedelja.

Vse fare:

V sredo je pepelnica, začetek postnega časa. Ta dan je strogi post. Na ta dan in še na veliki petek velja postna postava po kateri se samo enkrat do sitega najemo, velja pa zdržek od mesa in vseh mesnih izdelkov. Postna postava zavezuje vse od vključno 16. leta naprej. Ta dan bo pri vseh mašah v znamenje spokornosti in spreobrnjenja potekal obred pepeljenja. (Fara: Pri Fari bo maša, kot običajno ob sredah ob 7.30. Maša pa ne bo v kapeli ampak v cerkvi.)

Slovenska Karitas nas ponovno vabi, k posebni postni akciji 40 dni brez alkohola, ki spodbuja k solidarnosti do vseh, ki kakorkoli trpijo zaradi alkoholne zasvojenosti. Zadaj so na voljo zgibanke, na katerih je bolj podrobno razložen namen te postne akcije.

Ob nedeljah vas v postnem času vabim tudi k premišljevanju Jezusovega trpljenja. Vsako nedeljo bo križev pot v eni izmed cerkva.

Prihodnjo, prvo postno nedeljo bomo križev pot premišljevali v župnijski cerkvi na Blokah pri Fari. Začetek ob 14. uri. Vabljeni!

Fara:

V četrtek po maši ste vabljeni v župnijsko kapelo, k molitvi pred Jezusom v Najsvetejšem zakramentu.

Čiščenje in krašenje: Velike Bloke 21-40

Sv. Vid: V petek bo pol ure pred sveto mašo tu v župnijski cerkvi molitev križevega pota. Vabljeni ste, k udeležbi.

Čiščenje in krašenje: Štrukljeva vas

Sv. Trojica: Naslednjo nedeljo bo po maši sveti krst.

Čiščenje in krašenje: Slugovo. Malni

Nova številka družine: pogovor z Alexs-om Schadenberg-om, izvršnim direktorjem kanadske Koalicije za preprečevanje evtanazije. Prihaja iz Kanade, države, ki ni bila uspešna pri preprečevanju evtanazije. Svoje moči posveča ozaveščanju v svoji domovini in v drugih državah.

Kanada je eklatanten primer tega kaj se zgodi z uzakonjenjem evtanazije. Ta država jo je uzakonila leta 2016. veljala je le za starejše z neozdravljivo boleznijo v končnem stadiju bolezni, ki neznosno trpijo. V manj kot 5ih letih, marca 2021, so umaknili starostne omejitve, umaknili pogoj »neozdravljive bolezni« in »bolezen v končnem stadiju« ter razširili možnost evtanaziranja oseb z vsemi oblikami duševnih bolezni. Kmalu je postalo jasno, da vsaka invalidnost pomeni »končni stadij«, in so naenkrat skoraj vsi invalidi postali kandidati za evtanazijo. Zato so se mnogi odzvali s kampanijo Why us? (Zakaj mi?) Število evtanaziranih oseb je skokovito naraslo. Po 6ih letih je bilo 13241 usmrčenih. Vsako leto se je število usmrčenih povečalo za okoli 30 % in v letu 2023 je bilo verjetno evtanaziranih več kot 16.000 ljudi. Verjetno, ker oblast podatkov ne objavlja več.

Pomembno je, da se mi tega zavedamo, kaj prinesejo poskusi, da bi se tudi pri nas sprejelo takšno miselnost in da skrbimo za svoje ostarele starše in druge bližnje. Vsako življenje je sveto, ko enkrat začne človek odločati o tem kaj je vredno in kaj ne, potem hitro padajo vse meje in če danes mi odločamo o življenju in smrti drugega, bo kmalu prišel trenutek, ko bo drugi odločal o našem življenju in smrti.

Danes, ob godu lurške Matere Božje obhajamo tudi 32. svetovni dan bolnikov. Tu si lahko preberete papeževo poslanico in Pismo bolnikom, ki ga je napisal g. Aleksander Skapin, bolnišnični duhovnik v Sežani.